zorganizuj si svoji kuchyn

Online kurz uspořádaná KUCHYŇ a SPIŽÍRNA

V tomto kurzu se naučíte novým návykům, uspořádáte si kuchyň, spižírnu i lednici, budete vědět, kde co máte a začnete konečně s radostí vařit i uklízet. Využijte moji energii a zkušenosti a dotáhněte to do konce.  

Kurz si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v předprodeji. 

5 tipů jak uložit koření v kuchyni

Facebook LinkedIn
11. 11. 2021

[:cs]

Oštítkované kořenky

S čím se setkávám při organizaci koření v kuchyni?

Koření v kuchyni patří mezi nejčastější oblast, kde bývá zmatek a chaos. Vždy, když dělám osobní organizaci kuchyně, tak nám koření zabere hodně času. Naštěstí v tom mám systém a jedu dle těchto bodů. Zkuste to doma taky.

  1. Jako první koření nejdříve třídíme. Najdeme třeba koření z roku 2015 a podobně. Dívali jste se někdy vy do svých zásob kořenek? Jak jste na tom?
  2. Domluvíme se, jaké koření klient často používá, jaké ne a snažíme se omezit počet koření na optimální množství.
  3. Najdeme nejlepší místo, kde koření umístíme. To je alfa a omega.
  4. Místo tedy máme a podle něho najdeme i ty správné dózy do kterých koření budeme ukládat. Možností je několik a je fajn si vybrat ty, které vyhovují zrovna vám.
  5. Máme hotovo. A klient se kochá.

Vidíte, není to jednoduché. A proto jsem pro vás sepsala tipy, které zaručeně pomohou udržet koření bez chaosu. Získáte jak přehled, tak motivaci k jejich používání. A pokud vám to nebude stačit, můžete se přidat do našeho on-line kurzu, kde vás to naučíme.

Základní poučka: koření má rádo sucho, temno a spíše chladnější prostory či prostory s maximálně pokojovou teplotou.

kořenky v šuplíku

 

Tip 1 : Méně koření je více

Nakupujte koření v menším množství a mějte doma koření, které opravdu používáte. Nepodlehněte akci v supermarketu, když nabízejí sladkou papriku v balení, které by ani 5členná rodina nespotřebovala za dva roky. Malé balení, lepší aroma a dříve ho spotřebujete, takže si opět koupíte čerstvé.  

koření v otočném organizeru

Kořenky v otočném organizéru

 

Tip 2: Pravidelní třídění koření je základ

Koření v kuchyni je potřeba třídit pravidelně. Možná mu nic po expiraci není, ale určitě již tak nevoní a nechutná. Chcete toto koření používat ve vašem jídle? Já tedy ne. Začněte s návykem, že si koření jednou za 1-2 měsíce projdete. Sáčky po expiraci nebo kořenky, které již nevoní odstraníte. A jak zjistit zda mi koření neprošlo, když jsem si ho přesypala? Stačí si na spodní stranu kořenky napsat datum expirace nebo naopak datum, kdy jste sypali. 

jak označit koření

Kořenky v šuplíku

 

Tip 3:  Vyberte správné místo na uskladnění a až poté vybírejte kořenky 

Koření má rádo spíše chladnější prostředí. Nemělo by se skladovat poblíž varné desky, trouby či jiného tepelného zdroje.
Koření používáte každý den. Je dobré ho mít někde blízko a lehce dostupné. Tedy tak, aby stačilo sáhnout a kořeníte.
Pokud zařizujete  novou kuchyň, myslete i na koření.

Máte tři základní možnosti na jeho uložení

  • šuplík  (získáte přehled, ale potřeba dobře rozmyslet, v čem koření do něj uložíte)
  • polička ve skříňce (pokud dáte koření pouze volně na poličku, nebudete mít přehled a koření neuvidíte) – doporučujeme třeba schůdky, které vám koření zpřehlední
  • rohová skříňka, hluboká skřínka – do ní doporučujeme vložit otočný organizér, který jen otočíte a vyberete koření, které zrovna potřebujete
jak poskládat koření

Díky vertikálnímu uložení, získáte přehled.

 

Tip 4: Rozmyslete si, v čem budete koření v kuchyni skladovat

  • Koření ponecháte v původním obalu. Za nás asi nejhorší řešení. Hlavně tedy pro koření, které každý den používáte. Pytlík je špinavý, nevypadá to pěkně a je zdlouhavé koření z pytlíku dostat. Nemáte také přehled, kolik vám ho ještě zbývá.
  • Koření začnete přesýpat do kořenek. Tato varianta se mi líbí a mám ji doma. Já jsem tedy minimalista a mám pouze 6 druhů koření. Neumíte si to představit, že? Přesýpám totiž jen koření, které používám každý den. Koření, které použiji jednou za čas, nechám v původním obalu. Ale jsou to výjimky. Hlavní výhody spatřuji v tom, že to moc pěkně vypadá, máte přehled a vidíte, kdy vám koření dochází.
pepco organizér

I jednoduchý organizér vám pomůže

 

Průvodce výběrem kořenek

  • Kořenky by určitě měly dobře těsnit. Ideální je tedy buď broušené zavírání nebo silikonové těsnění.
  • Broušené zavírání je zdlouhavé, zavíráte ho špinavýma rukama od koření, takže často je celá kořenka špinavá. A když máte třeba kurkumu, tak je to znát. Ale varianta to je a na trhu se řadí mezi nejlevnější. Můžete ho koupit například v Ikea.
  • Lepší variantou je kořenku jen odchlípnout. A máte dvě možnosti. Otevřený prostor nebo rovnou sypátko. To já preferuji a přijde mi to fajn. Já mám kořenky z e-shopu Uspořádejto a jsem moc spokojená.
  • Dalším důležitým aspektem je tvar dózy. Objemnější a kulatější zabírají více místa. Úzké jsou perfektní a všude se vám vejdou. Nevýhodou může být, že štítek s nápisem bude hodně malý.
  • Sklo nebo plast? To už nechám na vás, já jsem však pro sklo.

 

Tip 5 : Kořenky si oštítkujte 

Najděte štítky, které se vám budou líbit a pasovat na vaši novou kořenku. Můžete si je sami popsat nebo si můžete koupit i hotové štítky. Na trhu je jich na výběr veliké množství. Já mám zkušenosti s EliartMylabels. Obě mají nádherný výběr. 

Poté už stačí kořenky seskupit do sekcí a nebo uspořádat dle nejčastějšího užívání. 

kořenky na schůdkách

Použité schůdky na kořenky

 

Horká novinka

Pokud si přejete uspořádat nejen koření, ale udržet si i doma přehledně uspořádané i další zásoby ze spižírny, připojte se k nám do kurzu: Zkroťte zásoby v kuchyni a spižírně. Začínáme v pondělí 15. listopadu 2021 a stihneme to vše do Vánoc.

A pokud byste měli rádi někoho při organizaci domácnosti přímo po ruce, ráda vám připravím nezávaznou cenovou kalkulaci na osobní organizaci. Stačí mi napsat na info@usporadanydomov.cz

[:en]

Oštítkované kořenky

S čím se setkávám při organizaci koření v kuchyni?

Koření v kuchyni patří mezi nejčastější oblast, kde bývá zmatek a chaos. Vždy, když dělám osobní organizaci kuchyně, tak nám koření zabere hodně času. Naštěstí v tom mám systém a jedu dle těchto bodů. Zkuste to doma taky.

  1. Jako první koření nejdříve třídíme. Najdeme třeba koření z roku 2015 a podobně. Dívali jste se někdy vy do svých zásob kořenek? Jak jste na tom?
  2. Domluvíme se, jaké koření klient často používá, jaké ne a snažíme se omezit počet koření na optimální množství.
  3. Najdeme nejlepší místo, kde koření umístíme. To je alfa a omega.
  4. Místo tedy máme a podle něho najdeme i ty správné dózy do kterých koření budeme ukládat. Možností je několik a je fajn si vybrat ty, které vyhovují zrovna vám.
  5. Máme hotovo. A klient se kochá.

Vidíte, není to jednoduché. A proto jsem pro vás sepsala tipy, které zaručeně pomohou udržet koření bez chaosu. Získáte jak přehled, tak motivaci k jejich používání. A pokud vám to nebude stačit, můžete se přidat do našeho on-line kurzu, kde vás to naučíme.

Základní poučka: koření má rádo sucho, temno a spíše chladnější prostory či prostory s maximálně pokojovou teplotou.

kořenky v šuplíku

 

Tip 1 : Méně koření je více

Nakupujte koření v menším množství a mějte doma koření, které opravdu používáte. Nepodlehněte akci v supermarketu, když nabízejí sladkou papriku v balení, které by ani 5členná rodina nespotřebovala za dva roky. Malé balení, lepší aroma a dříve ho spotřebujete, takže si opět koupíte čerstvé.  

koření v otočném organizeru

Kořenky v otočném organizéru

 

Tip 2: Pravidelní třídění koření je základ

Koření v kuchyni je potřeba třídit pravidelně. Možná mu nic po expiraci není, ale určitě již tak nevoní a nechutná. Chcete toto koření používat ve vašem jídle? Já tedy ne. Začněte s návykem, že si koření jednou za 1-2 měsíce projdete. Sáčky po expiraci nebo kořenky, které již nevoní odstraníte. A jak zjistit zda mi koření neprošlo, když jsem si ho přesypala? Stačí si na spodní stranu kořenky napsat datum expirace nebo naopak datum, kdy jste sypali. 

jak označit koření

Kořenky v šuplíku

 

Tip 3:  Vyberte správné místo na uskladnění a až poté vybírejte kořenky 

Koření má rádo spíše chladnější prostředí. Nemělo by se skladovat poblíž varné desky, trouby či jiného tepelného zdroje.
Koření používáte každý den. Je dobré ho mít někde blízko a lehce dostupné. Tedy tak, aby stačilo sáhnout a kořeníte.
Pokud zařizujete  novou kuchyň, myslete i na koření.

Máte tři základní možnosti na jeho uložení

  • šuplík  (získáte přehled, ale potřeba dobře rozmyslet, v čem koření do něj uložíte)
  • polička ve skříňce (pokud dáte koření pouze volně na poličku, nebudete mít přehled a koření neuvidíte) – doporučujeme třeba schůdky, které vám koření zpřehlední
  • rohová skříňka, hluboká skřínka – do ní doporučujeme vložit otočný organizér, který jen otočíte a vyberete koření, které zrovna potřebujete
jak poskládat koření

Díky vertikálnímu uložení, získáte přehled.

 

Tip 4: Rozmyslete si, v čem budete koření v kuchyni skladovat

  • Koření ponecháte v původním obalu. Za nás asi nejhorší řešení. Hlavně tedy pro koření, které každý den používáte. Pytlík je špinavý, nevypadá to pěkně a je zdlouhavé koření z pytlíku dostat. Nemáte také přehled, kolik vám ho ještě zbývá.
  • Koření začnete přesýpat do kořenek. Tato varianta se mi líbí a mám ji doma. Já jsem tedy minimalista a mám pouze 6 druhů koření. Neumíte si to představit, že? Přesýpám totiž jen koření, které používám každý den. Koření, které použiji jednou za čas, nechám v původním obalu. Ale jsou to výjimky. Hlavní výhody spatřuji v tom, že to moc pěkně vypadá, máte přehled a vidíte, kdy vám koření dochází.
pepco organizér

I jednoduchý organizér vám pomůže

 

Průvodce výběrem kořenek

  • Kořenky by určitě měly dobře těsnit. Ideální je tedy buď broušené zavírání nebo silikonové těsnění.
  • Broušené zavírání je zdlouhavé, zavíráte ho špinavýma rukama od koření, takže často je celá kořenka špinavá. A když máte třeba kurkumu, tak je to znát. Ale varianta to je a na trhu se řadí mezi nejlevnější. Můžete ho koupit například v Ikea.
  • Lepší variantou je kořenku jen odchlípnout. A máte dvě možnosti. Otevřený prostor nebo rovnou sypátko. To já preferuji a přijde mi to fajn. Já mám kořenky z e-shopu Uspořádejto a jsem moc spokojená.
  • Dalším důležitým aspektem je tvar dózy. Objemnější a kulatější zabírají více místa. Úzké jsou perfektní a všude se vám vejdou. Nevýhodou může být, že štítek s nápisem bude hodně malý.
  • Sklo nebo plast? To už nechám na vás, já jsem však pro sklo.

 

Tip 5 : Kořenky si oštítkujte 

Najděte štítky, které se vám budou líbit a pasovat na vaši novou kořenku. Můžete si je sami popsat nebo si můžete koupit i hotové štítky. Na trhu je jich na výběr veliké množství. Já mám zkušenosti s EliartMylabels. Obě mají nádherný výběr. 

Poté už stačí kořenky seskupit do sekcí a nebo uspořádat dle nejčastějšího užívání. 

kořenky na schůdkách

Použité schůdky na kořenky

 

Horká novinka

Pokud si přejete uspořádat nejen koření, ale udržet si i doma přehledně uspořádané i další zásoby ze spižírny, připojte se k nám do kurzu: Zkroťte zásoby v kuchyni a spižírně. Začínáme v pondělí 15. listopadu 2021 a stihneme to vše do Vánoc.

A pokud byste měli rádi někoho při organizaci domácnosti přímo po ruce, ráda vám připravím nezávaznou cenovou kalkulaci na osobní organizaci. Stačí mi napsat na info@usporadanydomov.cz

[:cz]

Oštítkované kořenky

S čím se setkávám při organizaci koření v kuchyni?

Koření v kuchyni patří mezi nejčastější oblast, kde bývá zmatek a chaos. Vždy, když dělám osobní organizaci kuchyně, tak nám koření zabere hodně času. Naštěstí v tom mám systém a jedu dle těchto bodů. Zkuste to doma taky.

  1. Jako první koření nejdříve třídíme. Najdeme třeba koření z roku 2015 a podobně. Dívali jste se někdy vy do svých zásob kořenek? Jak jste na tom?
  2. Domluvíme se, jaké koření klient často používá, jaké ne a snažíme se omezit počet koření na optimální množství.
  3. Najdeme nejlepší místo, kde koření umístíme. To je alfa a omega.
  4. Místo tedy máme a podle něho najdeme i ty správné dózy do kterých koření budeme ukládat. Možností je několik a je fajn si vybrat ty, které vyhovují zrovna vám.
  5. Máme hotovo. A klient se kochá.

Vidíte, není to jednoduché. A proto jsem pro vás sepsala tipy, které zaručeně pomohou udržet koření bez chaosu. Získáte jak přehled, tak motivaci k jejich používání. A pokud vám to nebude stačit, můžete se přidat do našeho on-line kurzu, kde vás to naučíme.

Základní poučka: koření má rádo sucho, temno a spíše chladnější prostory či prostory s maximálně pokojovou teplotou.

kořenky v šuplíku

 

Tip 1 : Méně koření je více

Nakupujte koření v menším množství a mějte doma koření, které opravdu používáte. Nepodlehněte akci v supermarketu, když nabízejí sladkou papriku v balení, které by ani 5členná rodina nespotřebovala za dva roky. Malé balení, lepší aroma a dříve ho spotřebujete, takže si opět koupíte čerstvé.  

koření v otočném organizeru

Kořenky v otočném organizéru

 

Tip 2: Pravidelní třídění koření je základ

Koření v kuchyni je potřeba třídit pravidelně. Možná mu nic po expiraci není, ale určitě již tak nevoní a nechutná. Chcete toto koření používat ve vašem jídle? Já tedy ne. Začněte s návykem, že si koření jednou za 1-2 měsíce projdete. Sáčky po expiraci nebo kořenky, které již nevoní odstraníte. A jak zjistit zda mi koření neprošlo, když jsem si ho přesypala? Stačí si na spodní stranu kořenky napsat datum expirace nebo naopak datum, kdy jste sypali. 

jak označit koření

Kořenky v šuplíku

 

Tip 3:  Vyberte správné místo na uskladnění a až poté vybírejte kořenky 

Koření má rádo spíše chladnější prostředí. Nemělo by se skladovat poblíž varné desky, trouby či jiného tepelného zdroje.
Koření používáte každý den. Je dobré ho mít někde blízko a lehce dostupné. Tedy tak, aby stačilo sáhnout a kořeníte.
Pokud zařizujete  novou kuchyň, myslete i na koření.

Máte tři základní možnosti na jeho uložení

  • šuplík  (získáte přehled, ale potřeba dobře rozmyslet, v čem koření do něj uložíte)
  • polička ve skříňce (pokud dáte koření pouze volně na poličku, nebudete mít přehled a koření neuvidíte) – doporučujeme třeba schůdky, které vám koření zpřehlední
  • rohová skříňka, hluboká skřínka – do ní doporučujeme vložit otočný organizér, který jen otočíte a vyberete koření, které zrovna potřebujete
jak poskládat koření

Díky vertikálnímu uložení, získáte přehled.

 

Tip 4: Rozmyslete si, v čem budete koření v kuchyni skladovat

  • Koření ponecháte v původním obalu. Za nás asi nejhorší řešení. Hlavně tedy pro koření, které každý den používáte. Pytlík je špinavý, nevypadá to pěkně a je zdlouhavé koření z pytlíku dostat. Nemáte také přehled, kolik vám ho ještě zbývá.
  • Koření začnete přesýpat do kořenek. Tato varianta se mi líbí a mám ji doma. Já jsem tedy minimalista a mám pouze 6 druhů koření. Neumíte si to představit, že? Přesýpám totiž jen koření, které používám každý den. Koření, které použiji jednou za čas, nechám v původním obalu. Ale jsou to výjimky. Hlavní výhody spatřuji v tom, že to moc pěkně vypadá, máte přehled a vidíte, kdy vám koření dochází.
pepco organizér

I jednoduchý organizér vám pomůže

 

Průvodce výběrem kořenek

  • Kořenky by určitě měly dobře těsnit. Ideální je tedy buď broušené zavírání nebo silikonové těsnění.
  • Broušené zavírání je zdlouhavé, zavíráte ho špinavýma rukama od koření, takže často je celá kořenka špinavá. A když máte třeba kurkumu, tak je to znát. Ale varianta to je a na trhu se řadí mezi nejlevnější. Můžete ho koupit například v Ikea.
  • Lepší variantou je kořenku jen odchlípnout. A máte dvě možnosti. Otevřený prostor nebo rovnou sypátko. To já preferuji a přijde mi to fajn. Já mám kořenky z e-shopu Uspořádejto a jsem moc spokojená.
  • Dalším důležitým aspektem je tvar dózy. Objemnější a kulatější zabírají více místa. Úzké jsou perfektní a všude se vám vejdou. Nevýhodou může být, že štítek s nápisem bude hodně malý.
  • Sklo nebo plast? To už nechám na vás, já jsem však pro sklo.

 

Tip 5 : Kořenky si oštítkujte 

Najděte štítky, které se vám budou líbit a pasovat na vaši novou kořenku. Můžete si je sami popsat nebo si můžete koupit i hotové štítky. Na trhu je jich na výběr veliké množství. Já mám zkušenosti s EliartMylabels. Obě mají nádherný výběr. 

Poté už stačí kořenky seskupit do sekcí a nebo uspořádat dle nejčastějšího užívání. 

kořenky na schůdkách

Použité schůdky na kořenky

 

Horká novinka

Pokud si přejete uspořádat nejen koření, ale udržet si i doma přehledně uspořádané i další zásoby ze spižírny, připojte se k nám do kurzu: Zkroťte zásoby v kuchyni a spižírně. Začínáme v pondělí 15. listopadu 2021 a stihneme to vše do Vánoc.

A pokud byste měli rádi někoho při organizaci domácnosti přímo po ruce, ráda vám připravím nezávaznou cenovou kalkulaci na osobní organizaci. Stačí mi napsat na info@usporadanydomov.cz

[:]

Chcete se pustit do organizace a potřebujete poradit?

Share This